Ga naar de inhoud
Home » Treintickets » Trein naar Berlijn

Trein naar Berlijn

De nummer 1 bestemming voor een weekendje weg in Duitsland is natuurlijk Berlijn. De bruisende Duitse hoofdstad heeft veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur en uitgaan, een ideale cocktail om volop te genieten en te ontspannen. Vanuit Nederland kan je vrij eenvoudig per trein naar Berlijn reizen. Ben je op zoek naar een goedkoop treinticket naar Berlijn? Al vanaf €37,90 boek je een treinkaartje naar Berlijn .

Regelmatig zijn er ook leuke aanbiedingen en kortingen voor de trein naar Berlijn .

  • ☑️ Treinticket naar Berlijn vanaf €37,90
  • ☑️ Treinreis van 6u08m van Amsterdam naar Berlijn
  • ☑️ Zeer goedkope Supersparprijs tickets naar Berlijn
  • ☑️ 12 treinverbindingen dagelijks naar Berlijn (en terug)
  • ☑️ Rechtstreekse trein naar Berlijn
  • ☑️ Eenvoudig, snel en veilig online boeken

Hoe reis je per trein naar Berlijn?

Vanuit Nederland rijdt er een rechtstreekse trein naar Berlijn toe. Er rijdt dagelijks zelfs meerdere malen een directe trein naar Berlijn. Deze trein, de Intercity-Berlijn (IC-Berlijn), vertrekt om de twee uur vanuit Amsterdam en heeft als eindbestemming Berlijn. Uiteraar rijdt de trein van Berlijn naar Nederland ook om de twee uur. In Nederland stopt deze trein ook nog op de treinstations Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo waar je dus ook kunt opstappen. Met snelheden tot wel 200 kilometer per uur brengt de Intercity-Berlijn je naar je bestemming toe.

Voorzieningen en faciliteiten in de Intercity-Berlijn naar Berlijn
Voorzieningen en faciliteiten in de Intercity-Berlijn zijn er volop. De comfortabele trein is van alle gemakken voorzien. Zo kan je een koffie, frisdrank, snack en zelfs ontbijt, lunch of diner nuttigen in de bordbistro (het restauratierijtuig), zijn er volop stopcontacten aanwezig, kan je je bagage kwijt in de rekken boven de zitplaatsen (of grote koffers in de bagagerekken aan het begin van de treincoupé) en kan je je jas ophangen. Een fiets meenemen op de Intercity-Berlijn is ook geen probleem (vooraf reserveren en fietsticket aanschaffen is verplicht). Ook zijn er speciale coupés voor families met (kleine) kinderen of kan je een plek aan een tafeltje of bijvoorbeeld nabij het toilet reserveren.
Lees meer over de Intercity-Berlijn.

Reistijd van de trein naar Berlijn

Ben je van plan om een treinreis naar Berlijn te gaan maken en wil je de totale reistijd van de trein naar Berlijn weten? Reken op een gemiddelde reisduur van ongeveer 6,5 uur. De exacte reistijd van de trein naar Berlijn hangt uiteraard af van het treinstation in Nederland waar je op de trein stapt en het type trein waarmee je reist. Indien je de snelste treinverbinding neem, dan is de reistijd van de trein van Amsterdam naar Berlijn 6u08m. Andere treinverbindingen naar Berlijn duren altijd langer. Woon je wat dichter bij de grens, dan zal de totale reistijd van de trein naar Berlijn doorgaans wat korter zijn. Stap je in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo op de IC-Berlijn, dan is de reistijd naar Berlijn respectievelijk ongeveer 20, 34, 60, 72, 103 of 116 minuten korter dan wanneer je in Amsterdam opstapt.

Het is ook mogelijk om in Hannover over te stappen van de IC op de ICE. Je komt dan doorgaans iets eerder aan in Berlijn.

Reistijd nachttrein naar Berlijn
Reis je met de nachttrein naar Berlijn? Reken dan op een reistijd van in totaal ongeveer 7 uur indien je in Amsterdam op de nachttrein stapt. Stap je in Utrecht of Arnhem in, dan scheelt dit qua reistijd respectievelijk ongeveer 30 en 60 minuten.

Bereken hier de reistijd naar Berlijn vanaf jouw opstapstation.

Dienstregeling van de trein naar Berlijn

Vrijwel het gehele jaar door is de dienstregeling van de trein naar Berlijn hetzelfde. Hier en daar treden er soms kleine wijzigingen op waarneer de nieuwe dienstregeling wordt ingeladen (doorgaans half oktober). Wel zijn er in geval van werkzaamheden vaak omleidingen van toepassing op internationale treinen van Nederland richting Berlijn . Omleidingen en aangepaste treintijden in geval van (geplande) werkzaamheden kan je hier vinden.

Amsterdam Hilversum Amersfoort Apeldoorn Deventer   Almelo  Hengelo Berlin Hbf
07:00 07:20 07:34 08:00 08:12 08:43 08:56 13:22
09:10 09:31 09:43 10:09 10:20 10:46 10:57 15:22
11:00 11:20 11:34 12:00 12:12 12:43 12:56 17:22
De bovengetoonde tijden zijn de vertrektijden van de IC-Berlijn vanaf respectievelijk Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo en de aankomsttijd in Berlijn . De IC-Berlijn vertrekt doorgaans om de twee uur. Doorgaans vertrekt de vroegste IC-Berlijn vanuit Amsterdam CS om 07:00 uur en de laatste om 15:00 uur. In de zomerperiode vertrekt er ook om 05:00 uur een trein.


Wat kost een treinticket naar Berlijn?

Ben je op zoek naar een goedkoop treinticket naar Berlijn? Wat kost een treinticket naar Berlijn nu eigenlijk? Al vanaf €37,90 kan je een treinkaartje naar Berlijn boeken in de tweede klasse. Vanaf 56,90 boek je een treinkaartje in de eerste klasse. Let wel, dit zijn vanaf prijzen. In de regel geldt dat prijzen van internationale treinreizen oplopen naarmate de vetrekdatum dichterbij komt. Boek je dus op tijd, dan is de kans het grootst dat je een goedkoop treinticket naar Berlijn kunt boeken. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan betaal je soms wel het drie- of viervoudige van de vanafprijs. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Berlijn.

Prijs van een treinticket naar Berlijn
TIP:    Ook het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs van een treinkaartje naar Berlijn. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen naar Berlijn, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar Berlijn dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist aangezien de vraag groter is.

Zitplaatsreservering
Een zitplaatsreservering op de Intercity-Berlijn naar Berlijn is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering in de 2e klasse. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen en ook IC treinen binnen Nederland kunnen niet worden gereserveerd. Je kunt er zelf een plek in uitzoeken.

Korting op de trein naar Berlijn

Wil je met korting met de trein naar Berlijn reizen? Dat is mogelijk. Je kunt op verschillende manieren korting op de trein naar Berlijn krijgen. We hebben de verschillende kortingen voor de trein naar Berlijn voor je op een rijtje gezet.

Vroegboekkorting
Als je vroeg boekt kan je de meeste korting krijgen, er bestaan namelijk vroegboekkortingen op de trein naar Berlijn, het Supersparpreis tarief (Non-flex tarief) en het Sparpreis tarief (Mid-Flex tarief). De korting loopt in staffels af naarmate de reisdatum dichterbij komt. De trein naar Berlijn is al 180 dagen voor vertrek te boeken. Boek je 1 a 2 maanden voor vertrek, dan is de kans groot dat je een goedkoop treinticket naar Berlijn kan boeken. Enkele weken voor reisdatum is de prijs al flink opgelopen en enkele dagen voor vertrek kan de prijs al het twee- a drievoudige zijn van het goedkoopste vroegboektarief. Op de dag van vertrek is alleen nog het Full-flex tarief (Flex-prijs tarief) beschikbaar, het duurste tarief.

Voordeelurenkorting
Je kunt ook moet je Voordeelurenkaart korting op de trein naar Berlijn krijgen. Let erop dat je geen korting krijgt op het Supersparpreis tarief en het Sparpreis tarief maar alleen op het hogere Full-flex tarief. De vroegboekkorting is meestal voordeliger dan wanneeer je het Full-flex tarief met voordeelurenkorting boekt. Het Full-flex tarief kent wel betere wijzigings- en annuleringsvoorwaarden.

Railpluskorting
Ook je Railpluskaart geeft korting op de trein naar Berlijn. Ook hier geldt dat je alleen korting op het Full-flex tarief krijgt, niet op het Supersparpreis tarief en het Sparpreis tarief.

Leeftijdskorting
Een speciale seniorenkorting op de trein naar Berlijn bestaat helaas niet. Evenmin als een jongerenkorting. Voor kinderen in de leeftijd t/m 14 jaar die met een ouder of grootouder meereizen is er wel een interessante korting. Je kunt dan namelijk geheel gratis meereizen. Uiteraard moet je bij het online boeken wel opgeven dat je met een kind reist. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Overige kortingen
Voor reizigers met een fysieke beperking en/of begeleider bestaan er ook speciale kortingen op de trein naar Berlijn. Ook voor reizigers die in het bezit zijn van een Bahncard van de Deutsche Bahn is er doorgaans extra korting van toepassing.

Treinstation van Berlijn

Het belangrijkste treinstation van Berlijn is Berlin Hbf. Hier komen de meeste treinen aan. Het treinstation van Berlijn ligt ongeveer 1600 meter ten noorden van het centrum van Berlijn. Natuurlijk kan je vanaf het station naar het centrum toelopen maar je kunt ook voor het openbaarvervoer kiezen.

Faciliteiten en voorzieningen
Er zijn tal van faciliteiten en voorzieningen op het treinstation van Berlijn te vinden zoals DB lounge, kluisjes, informatiebalie, gratis WIFI, toiletten, liften, roltrappen, fietsenstallingen, restaurants, winkels, parkeerplaatsen, autohuur, een afdeling met gevonden voorwerpen, rolstoel toegankelijke perrons en taxi´s.
Ook is er een leuk hotel bij het treinstation van Berlijn in de buurt te vinden waar je eventueel kunt overnachten indien je laat aankomt of vroeg moet vertrekken.

Vervoer naar het centrum en plaatsen in de omgeving van Berlijn
Per S-Bahn, bus, trein en taxi kan je eenvoudig van het station naar het centrum van Berlijn reizen. Moet je in een plaats in de omgeving van Berlijn zijn? Er zijn goede verbindingen met trein en bus vanuit Berlijn naar Potsdam, Stendal, Cottbus, Brandenburg, Magdenburg, Dessau, Frankfurt an der Order, Neubrandenburg en Eberswalde.

Meerdere treinstations
Naast het centraal station van Berlijn zijn er nog veel meer treinstations in Berlijn te vinden. De grootste en belangrijkste zijn Berlin Ostbahnhof, Berlin Zoologischer Garten, Berlin-Lichtenberg, Berlin-Friedrichstraße, Berlin-Tegel, Berlin-Neukölln en Berlin Südkreuz.

Overnachten in Berlijn

Ben je op zoek naar een leuk en/of goedkoop hotel in Berlijn? Of misschien een guesthouse of B&B? Bekijk het aanbod hotels in Berlijn en andere accommodaties in Berlijn hier.

Wat te doen in Berlijn?

Berlijn ICE
Trein Nederland naar Berlijn
Trein België naar Berlijn
Snelle trein naar Berlijn
Rechtstreekse trein naar Berlijn
Berlijn trein en hotel
Trein en fiets naar Berlijn
Nachttrein naar Berlijn