Ga naar de inhoud
Home » Treintickets » Trein naar Basel

Trein naar Basel

De Zwitserse stad Basel ligt feitelijk op de grens met Duitsland. Het is een belangrijk economisch centrum en je passeert de stad vrijwel altijd als je vanuit Nederland per trein (of auto) doorreist naar andere bestemmingen in Zwitserland. Vanuit Nederland kan je vrij eenvoudig per trein naar Basel reizen. Ben je op zoek naar een goedkoop treinticket naar Basel? Al vanaf €37,90 boek je een treinkaartje naar Basel .

Regelmatig zijn er ook leuke aanbiedingen en kortingen voor de trein naar Basel .

  • ☑️ Treinticket naar Basel vanaf €37,90
  • ☑️ Treinreis van 6u39m van Amsterdam naar Basel
  • ☑️ Zeer goedkope Supersparprijs tickets naar Basel
  • ☑️ 6 treinverbindingen dagelijks naar Basel (en terug)
  • ☑️ Rechtstreekse trein naar Basel
  • ☑️ Eenvoudig, snel en veilig online boeken

Hoe reis je per trein naar Basel?

Dagelijks rijdt er vanuit Nederland een rechtstreekse trein naar Basel toe, de ICE hogesnelheidstrein. De ICE rijdt doorgaans om de 2 a 3 uur vanuit Nederland naar Basel en ook weer vanuit Basel naar Nederland terug maar er rijdt meer 1 rechtstreekse trein. In de andere gevallen moet je (vaak in Frankfurt) overstappen op een andere aansluitende ICE. In Nederland kan je in Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS op de ICE stappen. Onderweg bereikt de ICE naar Basel soms snelheden tot wel 300 kilometer per uur.

Voorzieningen en faciliteiten in de ICE naar Basel
Er zijn volop voorzieningen en faciliteiten in de ICE trein richting Basel. De comfortabele trein is van alle gemakken voorzien. Zo kan je een koffie, frisdrank, snack en zelfs ontbijt, lunch of diner nuttigen in de bordbistro (het restauratierijtuig), zijn er volop stopcontacten aanwezig, kan je je bagage kwijt in de rekken boven de zitplaatsen (of grote koffers in de bagagerekken aan het begin van de treincoupé) en kan je je jas ophangen. Ook zijn er speciale coupés voor families met (kleine) kinderen of kan je een plek aan een tafeltje of bijvoorbeeld nabij het toilet reserveren.
Lees meer over de ICE trein.

Reistijd van de trein naar Basel

Reis je per trein naar Basel , dan moet je rekenen op een gemiddelde reistijd van ongeveer 7 uur. Natuurlijk hangt de totale reistijd van de treinreis naar Basel af van het treinstation in Nederland waar je opstapt, de reisroute en het type trein waarmee je reist. Indien je de snelste treinverbinding neemt, dan is de reistijd van de trein van Amsterdam naar Basel 6u39m. Alle andere treinverbindingen naar Basel duren wat langer. Wanneer je wat dichter bij de grens woont, dan zal de totale reistijd van de trein naar Basel in de meeste gevallen wat korter zijn. Bereken hier de reistijd naar Basel vanaf jouw opstapstation.

Dienstregeling van de trein naar Basel

Vrijwel het gehele jaar door is de dienstregeling van de ICE trein richting Basel hetzelfde. Hier en daar treden er soms kleine wijzigingen op waarneer de nieuwe dienstregeling wordt ingeladen (doorgaans half oktober). Wel zijn er in geval van werkzaamheden vaak omleidingen van toepassing op ICE treinen van Nederland richting Basel . De ICE vertrekt dan vaak later en rijdt bijvoorbeeld om via Den Bosch en/of venlo. De stop in Arnhem wordt dan vaak overgeslagen. Omleidingen en aangepaste treintijden in geval van (geplande) werkzaamheden kan je hier vinden.

        Amsterdam CS            Utrecht CS            Arnhem CS Basel SBB
06:38 07:03 07:35 13:47
08:08 08:31 09:05 14:47
10:38 11:01 11:35 17:47
19:30 20:03 20:37
De bovengetoonde tijden zijn de vertrektijden van de ICE vanaf respectievelijk Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS en de aankomsttijd in Basel . De ICE vertrekt doorgaans om de een a twee uur. De vroegste ICE vanuit Amsterdam CS vertrekt om 06:38 uur en de laatste om 18:38 uur.


Wat kost een treinticket naar Basel?

Zoek je naar een goedkoop treinticket naar Basel? Tja, wat kost een treinticket naar Basel nu eigenlijk? Een treinkaartje naar Basel boek je al vanaf €37,90 in de tweede klasse. Vanaf 56,90 boek je een treinkaartje in de eerste klasse. Bedenk wel, dit zijn vanaf prijzen en geen vaste prijzen. In de regel geldt dat prijzen van internationale treinreizen oplopen naarmate de vetrekdatum dichterbij komt. Boek je dus op tijd, dan is de kans het grootst dat je een goedkoop treinticket naar Basel kunt boeken. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan betaal je soms wel het drie-, vier- of zelfs vijfvoudige van de vanafprijs. Zo kan je al van Amsterdam naar Bern reizen voor €37,90 als je op tijd boekt maar betaal je bijvoorbeeld ruim €200 als je vandaag een treinticket boekt met vertrek morgen. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Basel.

Prijs van een treinticket naar Basel
TIP:    Ook het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs van een treinkaartje naar Basel. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen naar Basel, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar Basel dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist aangezien de vraag groter is.

Korting op de trein naar Basel

Indien je met korting met de trein naar Basel wil reizen, dan is dat mogelijk. Er zijn verschillende manieren waarop je korting op de trein naar Basel kunt krijgen. We hebben de verschillende kortingen voor de trein naar Basel voor je op een rijtje gezet.

Vroegboekkorting
Als je vroeg boekt kan je de meeste korting krijgen, er bestaan namelijk vroegboekkortingen op de trein naar Basel, het Supersparpreis tarief (Non-flex tarief) en het Sparpreis tarief (Mid-Flex tarief). De korting loopt in staffels af naarmate de reisdatum dichterbij komt. De trein naar Basel is al 180 dagen voor vertrek te boeken. Boek je 3 tot 6 maanden voor vertrek, dan is de kans groot dat je een goedkoop treinticket naar Basel kan boeken. Enkele weken voor reisdatum is de prijs al flink opgelopen en enkele dagen voor vertrek kan de prijs al het twee- tot viervoudige zijn van het goedkoopste vroegboektarief. Op de dag van vertrek is alleen nog het Full-flex tarief (Flex-prijs tarief) beschikbaar, het duurste tarief.

Voordeelurenkorting
Je kunt ook moet je Voordeelurenkaart korting op de trein naar Basel krijgen. Let erop dat je geen korting krijgt op het Supersparpreis tarief en het Sparpreis tarief maar alleen op het hogere Full-flex tarief. De vroegboekkorting is meestal voordeliger dan wanneeer je het Full-flex tarief met voordeelurenkorting boekt. Het Full-flex tarief kent wel gunstigere wijzigings- en annuleringsvoorwaarden.

Railpluskorting
Ook je Railpluskaart geeft korting op de trein naar Basel. Ook hier geldt dat je alleen korting op het Full-flex tarief krijgt, niet op het Supersparpreis tarief en het Sparpreis tarief.

Leeftijdskorting
Een speciale seniorenkorting op de trein naar Basel bestaat helaas niet. Evenmin als een jongerenkorting. Voor kinderen in de leeftijd t/m 14 jaar die met een ouder of grootouder meereizen is er wel een interessante korting. Je kunt dan namelijk geheel gratis meereizen. Uiteraard moet je bij het online boeken wel opgeven dat je met een kind reist. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Overige kortingen
Voor reizigers met een fysieke beperking en/of begeleider bestaan er ook speciale kortingen op de trein naar Basel. Ook voor reizigers die in het bezit zijn van een Bahncard van de Deutsche Bahn is er doorgaans extra korting van toepassing.

Treinstation van Basel

Het belangrijkste treinstation van Basel is Basel SBB. Hier komen de meeste treinen aan. Het treinstation van Basel ligt ongeveer 600 meter ten zuiden van het centrum van Basel. Vanaf het station kan je vrij eenvoudig naar het centrum toelopen maar er zijn ook goede aansluitingen op het openbaarvervoer.

Faciliteiten en voorzieningen
Er zijn tal van faciliteiten en voorzieningen op het treinstation van Basel te vinden zoals kluisjes, informatiebalie, gratis WIFI, toiletten, liften, roltrappen, fietsenstallingen, restaurants, winkels, parkeerplaatsen, autohuur, een afdeling met gevonden voorwerpen, rolstoel toegankelijke perrons en taxi´s.
Ook is er een leuk hotel bij het treinstation van Basel in de buurt te vinden waar je eventueel kunt overnachten indien je laat aankomt of vroeg moet vertrekken.

Vervoer naar het centrum en plaatsen in de omgeving van Basel
Per S-Bahn, bus, trein en taxi kan je eenvoudig van het station naar het centrum van Basel reizen. Moet je in een plaats in de omgeving van Basel zijn? Er zijn goede verbindingen met trein en bus vanuit Basel naar Olten, Biele/Bienne, Fribourg, Thun, Neuchatel, Luzern en Burgdorf

Meerdere treinstations
Er zijn meerdere treinstations in Basel. Zo vind je er ook Basel Bad, het treinstation aan de Duitse kant van de grens. Dit station ligt noordelijker en en stuk verder van het centrum van Basel vandaan.

Overnachten in Basel

Ben je op zoek naar een leuk en/of goedkoop hotel in Basel? Of misschien een guesthouse of B&B? Bekijk het aanbod hotels in Basel en andere accommodaties in Basel hier.

Wat te doen in Basel?

Basel ICE
Trein Nederland naar Basel
Trein België naar Basel
Snelle trein naar Basel
Rechtstreekse trein naar Basel
Basel trein en hotel
Trein en fiets naar Basel
Brussel naar Basel